Saturday, February 26, 2011

Ais krim susu ibu mula dijual

Ais krim susu ibu mula dijual2011/02/26
LONDON: Ais krim berperisa susu manusia mula dijual di sebuah restoran baru di London.

Dengan harga £14 (RM70) yang dipanggil Baby Gaga, ia boleh didapati di restoran Icereamists di Covent Garden.
Susu manusia dari penderma berkenaan diadun dengan perisa vanila Madagascar dan kulit lemon berkenaan kemudian dijadikan ais krim.
Pengasasnya, Matt O’Connor berkata: “Baby Gaga ini amat berkrim. Tiada siapa yang melakukan sesuatu yang menarik dengan ais krim sejak 100 tahun lalu.”
sumber: bharian

Kucing tunjuk isyarat bagus "thumbs up"
LONDON - Satu klip video di laman YouTube menunjukkan seekor kucing memberikan isyarat bagus menerusi ibu jari kakinya, lapor sebuah akhbar semalam.

Dalam klip itu, terdapat seorang wanita yang bercakap dengan menggunakan loghat British meminta haiwan tersebut memberikan isyarat bagus.

Satu maklumat mengenai klip video itu di laman tersebut menyatakan bahawa kucing tersebut bernama Jimmy dan ia merupakan haiwan yang amat bijak walaupun boleh dianggap pemalas. - Agensi

Siapa Muammar Al-Gaddafi
Muammar Gaddafi adalah pemimpin yang paling lama berkuasa di Afrika dan dunia Arab. Ia memerintah Libya sejak menggulingkan Raja Idris I pada usia 27 tahun.
Dikenal sebagai pemimpin yang dekat dengan senjata dan wanita, Gaddafi juga dianggap sebagai seorang ahli politik yang terkenal membawa negaranya keluar dari kekangan diplomatik.
"Dia unik dalam bahasa, dalam perilakunya, dalam praktik dan dalam strategi politiknya," kata analis Libya, Saad Djebbar. "Tapi dia seorang ahli politik cerdas, jangan salah, ia adalah ahli politik yang paling hebat di turutan pertama."
Keturunan Badui
Muammar Gaddafi lahir di gurun pasir dekat Sirte tahun 1942.
Di masa mudanya ia mengkagumi Gamal Abdel Nasser (Mesir). Gaddafi pertama kali berencana untuk menggulingkan monarki di institusi militer, dan menerima latihan ketenteraan di Inggris sebelum kembali ke kota Benghazi, Libya dan melakukan rampasan kuasa di sana pada tanggal 1 September 1969.
Pada tahun 1970 ia mengeluarkan buku berjudul Green Book, yang memetakan alternatif sosialisme dan kapitalisme, dikombinasikan dengan aspek-aspek Islam. Pada tahun 1977 ia memperkenalkan sistem yang disebut "Jamahiriya" atau "negara rakyat", di mana kekuasaan dipegang oleh ribuan "persatuan rakyat".
Dalam setiap perjalanan ke luar negeri, ia mendirikan camp di khemah Badui yang mewah dan disertai dengan pengawal perempuan bersenjata. Sebuah khemah juga selalu digunakan untuk menerima tamu.
Anjing Gila
Penolakan program diplomatik terhadap Libya bermula pada pemerintahan Kolonel Gaddafi untuk sejumlah kelompok militan, termasuk Tentara Republik Irlandia dan Organisasi Pembebasan Palestina.
Presiden AS Ronald Reagan menyebut Gadadu sebagai "anjing gila", dan Amerika Syarikat menganggap penglibatan Libya dalam serangan di Eropah dengan serangan udara di Tripoli dan Benghazi pada tahun 1986. Gaddafi sendiri dikatakan sangat sedih oleh pengeboman itu, di mana anak angkatnya juga terbunuh.
Pada tahun 1990-an, ia berpaling pada Afrika setelah usahanya untuk menyatukan dunia Arab ditolak, dan ia mengusulkan sebuah "Amerika Syarikat" yang lain untuk benua Afrika. Tahun 2008 200 King Afrika dan pemimpin tempatan menganggap Gaddafi King of Kings of Africa. [5]
Ia mengadopsikan pakaiannya dengan lambang dari benua Afrika atau potret para pemimpin Afrika. Gaddafi selalu disebut sebagai pengganas dari Islam. Pada 23 Februari 2011 Gaddafi dilaporkan telah hilang kekuasaan dalam pemerintahanya..

KEJAMNYA GADDAFI BUNUH 1000 RAKYATNYA DALAM BEBERAPA HARI

21 maut pihak berkuasa Libya, Bahrain dan Yaman guna kekerasan.
MANAMA: Polis pencegah rusuhan menyerbu Dataran Mutiara di ibu negara Bahrain sambil menembak peluru getah dan gas pemedih mata bagi menyuraikan penunjuk perasaan yang berkhemah sepanjang malam, menyebabkan sekurang-kurangnya lima orang terbunuh dan berpuluh lagi cedera.
Saksi dan kumpulan pembangkang berkata, sekurang-kurangnya 95 orang cedera apabila polis melancarkan operasi tanpa amaran kira-kira jam 3 pagi waktu tempatan, menyebabkan penunjuk perasaan lari bertempiaran.
“Mereka menyerang dataran tempat beratus-ratus orang berkhemah. Mana-mana penunjuk perasaan yang berdegil dikejar,” kata seorang saksi, Fadel Ahmad, 37.
Di Hospital Salmaniya, hospital utama di Manama, kakitangan perubatan melaporkan keadaan sesak dan sibuk ketika ambulans dan kenderaan persendirian, berulang-alik membawa mangsa yang cedera, tiga hingga empat jam selepas serbuan dilakukan.
Di LIBYA, sekurang-kurangnya 14 orang terbunuh dalam pertempuran antara penunjuk perasaan dengan pasukan keselamatan, di bandar Al-Baida, lapor pertubuhan bukan kerajaan (NGO) ketika negara itu berdepan ‘Hari Kemarahan’ selepas menerima gesaan aktivis menerusi internet.
Laman web yang dipantau dari Cyprus dan kumpulan hak asasi Libya beribu pejabat di London berkata, pasukan keselamatan dan militia Jawatankuasa Revolusi melepaskan tembakan peluru hidup bagi menyuraikan kumpulan belia yang berhimpun secara aman menyebabkan empat orang terbunuh.
Bagaimanapun, kumpulan hak asasi, Human Rights Solidarity beribu pejabat di Geneva berkata, penembak curi yang bersembunyi di bumbung bangunan, membunuh sekurang-kurangnya 13 orang dan mencederakan berpuluh yang lain.
Rakaman video yang tersebar di internet menyiarkan gambar berpuluh pemuda Libya yang berkumpul di Al-Baida malam semalam melaungkan kata-kata ‘rakyat mahu menjatuhkan rejim’ manakala sebuah bangunan kelihatan terbakar.
Di YAMAN, polis melepaskan tembakan ke arah orang ramai dalam pertempuran di Sanaa, menyebabkan dua orang terbunuh, kematian pertama dalam tunjuk perasaan yang sudah berlarutan selama tujuh hari, bagi mendesak presiden Ali Abdullah Salleh meletak jawatan.
Saksi berkata, kira-kira 2,000 anggota polis dikerah ke jalan raya, menutup pagar Universiti Sanaa dengan rantai besi bagi menghalang beribu-ribu pelajar yang berhimpun daripada berarak keluar dan menyertai penunjuk perasaan di tempat lain.
Kumpulan yang menamakan diri mereka Pergerakan 24 Februari menggesa rakyat Yaman menyertai perhimpunan ‘Sejuta Rakyat’ dalam apa yang dinamakan ‘Kemarahan Jumaat’ di semua bandar di Yaman mendesak Presiden Ali Abdullah Salleh disingkirkan selepas berkuasa selama 32 tahun. – Agensi

Thursday, February 24, 2011

Misteri Suara Tangisan Dari Dalam Kubur!
"..dia turut mendengar cerita bahawa Desi didapati masih hidup semasa solat jenazah.."


JAKARTA - Penduduk di Prumpung, Jatinegara, Jakarta Timur mengerumuni sebuah kubur yang dikatakan mengeluarkan suara seperti orang menangis, lapor akhbar dalam talian Tribunnews.com semalam.

Kubur itu yang menempatkan jenazah seorang remaja perempuan di Prumpung, Desi Tri yang berusia 15 tahun itu menjadi tumpuan orang ramai sejak pagi semalam.

Desi meninggal dunia pada 18 Februari lalu kerana sejenis penyakit.

Menurut seorang jirannya, Bony, 38, dia turut mendengar cerita bahawa Desi didapati masih hidup semasa solat jenazah.

Bagaimanapun, seorang wakil ketua kampung, Bambang berkata, dia tidak mendengar suara tangisan dari dalam kubur tersebut.

Dia menjelaskan, jika kubur itu mahu digali semula, ia perlu mendapatkan persetujuan daripada keluarganya.

Sumber: Kosmo

Wednesday, February 23, 2011

Rama-rama, anak anda dan kehidupan

Satu  Artikel yang menarik untuk dikongsi bersama, artikel ini diambil dari mymetro,etika nilai & pengajaran dan pembelajaran untuk anak-anak melalui Alam semulajadi..Inovasi dalam pengajaran dan pembelajaran..PADA suatu pagi yang nyaman, saya sedang menikmati pemandangan di luar rumah sambil menjamah sarapan pagi.
Mata saya terlihat seekor rama-rama yang terdesak untuk mencari jalan keluar dari sebuah tingkap berkaca. Ia terbang ke kiri dan ke kanan, kemudian ke kiri semula. Namun di sebalik usaha keras itu, rama-rama itu masih gagal mencari jalan keluar, walhal terdapat sebuah ruang terbuka luas tidak jauh dari tempat rama-rama itu hinggap. Ruang berkenaan gelap sedikit kerana ditutup dengan bidai buluh untuk mengurangkan cahaya yang masuk menerusi tingkap.

Beberapa jam kemudian, saya dapati rama-rama itu sudah kaku tidak bergerak di atas lantai. Kalaulah ia terbang sedikit ke kawasan yang gelap itu, pasti ia akan menjumpai jalan keluar.
Ketika itu terus saya terfikir, "Bagaimana sekiranya saya jadi rama-rama itu?" Di sepanjang perjalanan hidup kita, mungkin ramai yang berusaha keras untuk melepaskan diri dengan mencari jalan keluar, sama seperti rama-rama itu yang terbang melalui tingkap yang cerah tetapi tertutup sedangkan peluang sebenar berada tidak jauh dari situ. Saya lantas terfikir apakah segala perkara yang cerah, bersinar dan terang itu baik untuk kita? Apakah jalan penyelesaian dapat ditemui pada kawasan suram dan gelap? Daripada cerita rama-rama ini, banyak pengajaran dapat saya rumuskan berkenaan nasib malang yang menimpa serangga itu. Antaranya:
- Bersusah-payah sebahagian daripada kehidupan.
Setiap orang pasti mempunyai perjuangan hidup tersendiri dan ini amat bagus untuk membina jati diri yang akan menjadikan seseorang itu tabah dan cekal menghadapi cabaran. Oleh itu, sebagai ibu bapa anda seharusnya membiarkan anak-anak bersusah-payah menguruskan kehidupan sendiri. Mereka mesti dibiasakan untuk melakukan kerja rumah seperti mengemas bilik, membasuh pinggan mangkuk, membasuh kasut sekolah malah menggosok baju sendiri. Walaupun anda mempunyai pembantu rumah seharusnya anak-anak diajar untuk hidup berdikari dan bukan mengharapkan semuanya tersedia di depan mata. Sebaliknya ibu bapa tidak perlu risau kerana belum ada manusia yang mati akibat bekerja keras, apa yang dilakukan adalah untuk membina individu yang lebih baik dan lebih kuat semangatnya.
- Lihat dunia dari mata burung.
Selami cerita rama-rama tadi, apa yang rama-rama itu cuba lakukan adalah terbang menuju ke arah cahaya, bukannya mencari jalan keluar. Dalam konteks keibubapaan, segala usaha ibu bapa hendaklah ditujukan ke arah matlamat utama iaitu membina anak-anak yang hebat dan keluarga bahagia. Matlamat ini perlu sentiasa diberitahu kepada mereka. Apabila ibu bapa mendisiplinkan anak-anak, mereka akan faham yang ibu bapa melakukannya kerana sayangkan mereka. Apabila ibu bapa menyuruh mereka bekerja kuat, itu kerana ibu bapa mahu mereka kuat dan berjaya. Letakkan matlamat ini di tempat paling utama dan jangan biarkan perkara remeh ditempuhi seharian melalaikan anak-anak daripada perjuangan sebenar. Lihatlah dunia dari mata burung. Pasti akan nampak jalan keluar dan bukannya cahaya yang membutakan mata saja.
- Apabila satu cara itu gagal, cuba cara lain.
Jangan sekali-kali berputus asa. Latih anak-anak supaya lebih kreatif dalam mencari jalan penyelesaian. Anda boleh menunjukkan contoh yang baik dengan sama-sama berbincang dengan mereka. Sentiasa cari jalan yang baru untuk menghuraikan segala permasalahan. Jika mereka tidak faham sesuatu perkara, tunjukkan dengan cara berlainan pula. Jika hubungan baik mulai keruh, cari jalan kreatif untuk menjernihkannya semula. Berfikirlah di 'luar kotak biasa - atau bagi rama-rama itu, di luar tingkap.'
- Bukan semua yang bersinar itu emas, bukan semua yang gelap itu batu.
Apa yang nampak bosan, gelap atau muram pada hari ini mungkin akan membawa kebaikan untuk esok hari. Begitu juga apa yang nampak menarik, bersinar dan cerah hari ini mungkin akan membawa kecelakaan kelak. Contohnya, pelajar yang bersuka ria pada awal tahun mungkin kandas di peperiksaan akhir tahun. Golongan pelabur yang mencari jalan pintas akan hangus terbakar ditipu orang. Sebaliknya, kerja keras di hari ini akan membawa pulangan besar pada masa akan datang. Simpanan wang yang sedikit tetapi konsisten akan memberi durian runtuh beberapa tahun akan datang. Amal ibadat yang ikhlas dan tekun akan dibalas dengan rahmat Allah di akhirat kelak. Bersusah-susah dulu, bersenang-senang kemudian. Rama-rama itu gagal mempraktikkan peribahasa ini kerana sibuk mengejar cahaya yang terang dan tidak mahu ke arah yang gelap sedikit. Harga yang perlu dibayar amat tinggi iaitu nyawanya sendiri.
- Buka minda, dengar penjelasan kedua-dua pihak.
Banyak manusia mengaku yang mereka berfikiran terbuka tetapi selalu gagal untuk mendengar penjelasan pihak lain. Saya yakin kita selalu terjumpa orang sebegini, malah mungkin diri kita sendiri.

Dalam kisah rama-rama itu, ia sepatutnya lebih berfikiran terbuka dan memeriksa kawasan yang lain. Bagi ibu bapa, berikan peluang dan perhatian untuk orang lain menjelaskan pendapat mereka. Apabila anak-anak bergaduh, jangan cepat menyebelahi mana-mana pihak tanpa mendengar dan meneliti faktanya. Berlaku adil dengan mendengar dan memahami keluhan mereka. Jangan terkejut jika anggapan kita terhadap mereka meleset sama sekali.

Itulah antara beberapa pengajaran daripada kisah rama-rama itu yang menunjukkan teladan kepada kita supaya anak-anak tidak menjadi seperti seekor rama-rama yang mati terperangkap di celah jendela kehidupan.
Sumber: penulis buku, Ibu Bapa Bijak, Anak Hebat (www.SmartParents.com.my).

Tuesday, February 22, 2011

Apa itu Cicak Tokek?-Gecko Care – species

Nak tau juga apa benda cicak tokek tu..Ni ada artikel pasal cicak tokek yang dah berebut orang bela pasal harga yang melambung

Gecko Care – species

There are over 800 different species of gecko, all with their own marks of individuality, below we will introduce you to some of the most popular species of gecko.
Standing’s Day Gecko

The standing’s day gecko is a large gecko that comes from a small part of southwestern Madagascar, usually found in patches of bush land and at the edge of forests. In its natural environment this lizard is at home in more arid habitats rather than the usual densely planted areas most geckos prefer.

There are many variations of the skin color although the main theme is to have a sky blue skin with a green head, along its back will show marks of a black net like pattern.

Similar to other day geckos these lizards spend hardly any time on the ground. It is common for the keepers of these geckos to line the floor of the vivarium with just newspaper, although it is also good to use pebbles or another natural decor.

You can comfortably house 1 male and 2 females in a vivarium of 60x60x60cm in size. With standing’s day geckos you should spray water mist throughout the day as they prefer to drink from droplets of water hanging from plant life. It is likely that they will learn to drink from a shallow bowl if you place the bowl higher up in the tank somewhere. This species seems to thrive on slightly higher temperatures inside the tank, around 90 degrees Fahrenheit with lower humidity levels of around 70%.

This species of gecko is more tolerant of their young than other species of gecko. There is a British breeder that reports of hatching juveniles to be kept in the same tank and able to live as a family with the breeding pair, once the young matures then they should be removed as you normally would.

These large day geckos can eat many of the moist insects that are easily obtained by the enthusiast. There are many invertebrates that you can catch in your home and garden to feed to your gecko, the rule of thumb is to only feed them food that you have caught from an area outside that is organic and has not been sprayed with any pesticides. They enjoy many sweet fruits and nectar, you should place these hung up high or dab onto an upturned jam jar lid or similar.

Standing’s day geckos actively hunt using their site to locate their prey, the are agile predators and fast and acrobatic in their actions. Male breeds usually have a broader tail at the base to encompass their twinned reproductive organs. All day geckos have a visible ear opening, although it is very small.
Peacock Day Gecko

Most day geckos come from the islands in the Indian Ocean, mainly Madagascar. The peacock day gecko has wonderful colors that allow your vivarium to really come alive as it patrols its territory. They get their name from the peacock eye marking they have on each side of their bodies just behind their front legs. They have a combination of red spots and markings that cover its back while having an overall skin color of turquoise, they truly are very striking lizard to observe.

They have a long and slender tail roughly half the size of the actual gecko and actually use their tail to communicate with other geckos. They use their long tongue to clean their eyes, which is rather comical to observe.

If you compare the peacock day gecko to other day geckos then they come up pretty short, they only reach 7.5cm in length when fully grown. They can live in an enclosure 50x30x60cm on their own or as a pair.
Giant Day Gecko

The giant day gecko is a large attractive plump lizard that is relatively easy to keep and breed in captivity. They have a skin color of electric lime green and depending on the species the can have an orangey-red markings like dots or blobs along their back and on the top of their head, usually in between the eyes and nostrils.

You can find them in damp forests and on palm trees in Madagascar and its surrounding islands. Having this kind of environment allows the gecko plenty of surfaces to search for insects and serves as a good opportunity to establish and retain a territory of their own.

This gecko is active in the daytime and can grow to over 25cm in length, of which 15cm will be made up from its long thick tubular tail. These are very agile lizards that leap from leaf to leaf and can quickly scurry under protective cover if ever threatened. Similar to other geckos they have adapted to live a arboreal lifestyle. They have great suction pads on each digit that allow them to get a good grip on any shiny surface as well as trees and bark.
Bibron’s gecko

The bibron’s gecko is a medium sized gecko, compared to others though it shows off a stocky build and can reach around six to eight inches when fully grown. It has a beaded pattern along it’s body with black strips and white dots. Their light brown or white underbelly can distinguish these geckos from others.

These are a ground dwelling gecko that shows high aggression towards other geckos that could be seen as attempting to hijack their territory. They are very fast runners and are quick to find any cover when they think they could be in danger.

The bibron’s gecko is commonly found in South Africa where its species holds a large population that likes to make it’s home in human homes and buildings, some would consider it a household pest.
Tokay Gecko

The tokay gecko is native to South East Asia and is a nocturnal arboreal gecko. They live in rainforest trees in their natural habitat although the frequently make homes in human buildings knowing they can find good food by hanging around next to a ceiling light.

They have a relatively short life span compared to other similar sized geckos in that they will usually only live for 8 – 10 years. The tokay gecko is a very aggressive species of gecko and it is common for males to fight each other and even attack their human handlers. A bite from a tokay gecko is unlikely o cause any lasting damage but it will hurt, handlers report that once they bite they do not like to let go, one of the only ways to actually get them to release their bite is to submerge them into water. They can be very attractive as display animals but their popularity as a household pet has diminished because of their aggressive nature.

They can grow to lengths of 40cm making them one of the largest species of gecko. You can spot them by their grayish or bluish bodies with red or orange spots.

Cicak Gecko atau Tokke mahal

Cubaan seorang lelaki warga Indonesia untuk menyeludup masuk cicak Gecko atau nama :panggilan tempatan Tokke gagal apabila berjaya dikesan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis), Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, petang kelmarin.


Menurut Penolong Pengarah Maqis Negeri, Siti Nur Ahmad, lima cicak Tokke yang masih hidup yang dipercayai diseludup bagi tujuan perubatan itu difahamkan untuk dijual di pasaran tempatan.

“Pegawai kita berjaya mengesan cubaan menyeludup lima cicak ini di Jeti Stulang Laut, pada jam 6.30 petang, ketika membuat pemeriksaan barang, yang dipercayai dibawa oleh seorang lelaki berusia 40-an.

“Lelaki terbabit yang baru tiba di jeti tersebut menaiki feri dari Batam Indonesia ditemui bersama lima cicak tersebut yang diletakkan di dalam botol mineral setiap satu dan dimasukkan ke dalam kotak sebagai barang ‘hand carry’ sebelum dikesan mesin pengimbas,” katanya pada satu sidang media, di sini, semalam.

Siti Nur berkata, cicak terbabit dihantar ke Maqis Bangunan Sultan Iskandar untuk disimpan di stor sebelum diserahkan kepada Jabatan Perhilitan untuk tindakan lanjut.

Katanya, cicak Tokke itu bernilai RM80,000 keseluruhan itu ditahan kerana dibawa masuk ke negara ini tanpa permit dengan melanggar Akta Pemuliharaan Liar 2010.

Beliau berkata, lelaki terbabit bagaimanapun dilepaskan namun telah diambil rekod keterangan dan peribadi untuk tindakan lanjut, yang difahamkan sebagai ejen pembawa.

Katanya, nilai cicak itu dipercayai mampu mencecah RM35,000 setiap satu mengikut saiz dan spesies jenisnya.

Tokke atau nama binomial Gecko ini dikatakan mampu merawat penyakit HIV dengan menggunakan air liurnya dan darah dan hempedu haiwan itu dikatakan boleh merawat penyakit kanser.

sumber: Sinar Harian

LELAKI UCAP MAAF DAPAT BUAT JANTUNG PEREMPUAN SIHAT

Walau marah macam mana kita dekat seseorang itu, kita jangan pernah melupakan 2 kata ajaib iaitu “terima kasih” dan “maaf“. Mungkin bagi kalian perkataan ini tidak membawa maksud apa-apa, tapi tahukah kalian bahawa hanya dengan meminta maaf kepada perempuan dengan iklas dapat membantu memanjangkan usianya.


Mengucapkan ‘maaf’ mungkin sangat susah dilafaskan kebanyakkan orang terutama lelaki. Akan tetapi, kajian ilmuwan dari Massachusetts University membuktikan, meminta maaf yang ditujukan pada seorang perempuan boleh meningkatkan kesihatannya terutama jantung.

Perempuan yang mempunyai sifat kelakuan kasar atau menyakitkan dari orang lain boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah yang dapat memacu risiko serangan jantung atau stroke. Namun ketika mendengarkan kata ‘maaf‘ dapat menurunkan tekanan darahnya dan secara automatiknya dapat kembali normal sekitar 20% lebih cepat.


Sebaliknya tekanan darah laki-laki akan 20% lebih lama untuk pulih setelah mendengar permintaan maaf kerana mendapat perlakuan tak tenang. Hal ini menunjukkan seseorang lelaki cenderung bekerja lebih keras setelah mendengar pengakuan bersalah.

Kajian ini dilakukan ilmuwan di University of Massachusetts Medical School di Worcester, AS. Kajian mengukur tekanan di astolik dari 29 orang lelaki dan 59 perempuan.

Tekanan darah yang diukur dalam kajian ini adalah tekanan darah di astolik, iaitu tekanan dalam darah antara detik jantung atau tekanan dalam arteri-arteri ketika jantung istirehat setelah penat 'bekerja'. Jika tekanan terlalu tinggi, ia dapat meningkatkan kemungkinan stroke atau serangan jantung pada orang tersebut.

Jadi,sayangilah pasangan kalian.Jangan lupa berterima kasih dan meminta maaf.

Sila share dengan sesiapa yang kalian suka...

Monday, February 21, 2011

nano hummingbird-burung pengintip
Burung pengintip Buatan Pentagon, Lembaga Pertahanan AS di Pentagon sedang mengembangkan sebuah robot mini yang boleh terbang untuk kegiatan pengintipan. Bentuknya sama macam burung kelicap (rasanyalah) lengkap dengan sayapnya yang mengepak semasa terbang namanya Nano Hummingbird.Dengan bentuk yang seperti burung dan berukuran kecil, robot tersebut boleh melakukan manuver lebih lincah, bahkan mungkin mencoroboh jendela atau bertenggek di kabel letrik. Boleh terbang vertikal, ke kanan, ke kiri, maju, dan undur. Robot tersebut boleh terbang hingga kecepatan 17 kilometer per jam. Dirancang sebagai robot pengintip, badannya dilengkapi kamera untuk merakam suasana sekitar.

sayapnya hanya 6,5 inci atau sekitar 18 cm dan beratnya cuma 19 gram atau lebih ringan dari sebuah bateri standard AA. dilengkapi dengan mesin motor penggerak, sistem komunikasi, dan kamera video.
sumber Department Pertahanan AS

Lelaki hebat 39 isteri

Lelaki 39 isteri


MIZORAM - Seorang lelaki dari India mungkin mencipta rekod sebagai ketua keluarga paling besar di dunia dengan memiliki 39 isteri, 94 anak dan 33 cucu.

Ziona Chana bersama keluarganya tinggal di sebuah rumah empat tingkat dengan 100 bilik di kampung Baktwang, Mizoram, iaitu salah sebuah negeri di India.

"Saya rasa amat bertuah kerana Tuhan memberikan saya begitu ramai ahli keluarga untuk dijaga," katanya.

Keluarga besar itu memerlukan 30 ekor ayam, 60 kilogram ubi kentang dan 100 kilogram nasi untuk hidangan makan malam setiap hari.

Chana adalah ketua puak di kampung itu yang membenarkan lelaki berkahwin seberapa ramai yang disukai dan lelaki itu pernah berkahwin dengan 10 wanita dalam tempoh setahun.

Sunday, February 20, 2011

Telefon bimbit mampu kesan nadi

BARCELONA - Anda mungkin mempunyai sebab untuk bimbang jika anda mendapat panggilan di telefon bimbit berbunyi "Tuan, ambulans dalam perjalanan".

Kerana itulah pesanan paling buruk yang anda akan dapat jika membeli sebuah telefon bimbit EPI Life yang dipasang khas dengan alat pengesan degupan jantung mini.

Telefon bimbit baru yang dicipta oleh sebuah syarikat di Singapura itu mengesan denyutan nadi apabila pengguna memicit butang penerima khas dan maklumat kesihatan akan dihantar terus kepada pusat kesihatan yang beroperasi 24 jam.

Ketua perubatan EPI, Chow U-Jin berkata, penciptaan telefon baru ini adalah revolusi dunia perubatan yang mempunyai kepentingan dari segi kesihatan.

"Anda boleh menggunakannya sebagai telefon biasa tetapi pada masa sama ia juga boleh digunakan sebagai pengesan degupan jantung," katanya di persidangan industri telefon bimbit di Barcelona.

Lebih 2,000 unit telefon bernilai AS$700 (RM2,100) telah berada di pasaran sejak tahun lalu dan disasarkan kepada pengguna yang menghidap masalah jantung.

Jari kaki palsu tertua di dunia ditemuiKAHERAH - Ibu jari kaki yang ditemui pada mumia purba Mesir dipercayai anggota badan palsu terawal di dunia yang berfungsi dengan baik, menurut satu kajian.

Jari palsu diperbuat daripada kayu dan kulit haiwan itu yang ditempatkan di Muzium Mesir, Kaherah digunakan pada zaman purba bagi membantu individu tanpa ibu jari kaki untuk berjalan secara normal.

Ibu jari kaki itu dipercayai berasal dari tahun 600 Sebelum Masihi, menjadikannya anggota badan palsu tertua yang pernah ditemui.

Menurut penyelidik Universiti Manchester di Britain, Jacky Finch, replika ibu jari palsu itu diuji terhadap dua individu yang tidak mempunyai jari kaki dan didapati berfungsi dengan baik.

"Anggota badan palsu itu dapat menahan tekanan daripada badan dan tidak pecah apabila digunakan," katanya.

sumber: sinar harian

It's 2011 and I would be crazy to miss this! Head over to Celcom now! #CelcomGreatSale

Free Backlink